Pàgines

divendres, 19 d’abril del 2013

OBSOLESCÈNCIA PROGRAMADA (AVANT LA LETTRE)

Qui més qui menys ha vist –visionat que en diríem en català 2.0- un fantàstic reportatge  "Comprar-llençar-comprar"(1) que posava al descobert les pràctiques vergonyoses que portaven a terme una sèrie d’empreses per limitar de forma deliberada la vida dels seus productes . Empreses entre les quals hi figurava la més cool del món mundial quan el seu fundador i guru encara era viu. Deu ser que els apòstols del nou capitalisme, es prenen al peu de la lletra això de la “destrucció creativa” -que per Shumpeter era "el fet essencial del capitalisme"-. La fundació de torn ja s’encarregarà de fer córrer el missatge postís i ensucrat de la sostenibilitat a base de RSC, mentres tant en el paradís dels drets socials i la classe treballadora, els hereus de Mao Tse Tung s'hi deixen la pell fabricant 50.000 unitats per dia del i5, quan el 90% dels usuaris encara no acaben de saber com funciona el i4. Això si els hooligans de la marca ja frisen amb les prestacions que diuen que tindrà el i6.



Però pel que sembla això de l’obsolescència programada és vell que el Fu Manxu, pel cap baix dels anys 20 del segle passat i sembla que sigui consubstancial a la (i)lògica capitalista. Amb això no descobrim res de nou, però el que realment resulta indignant és que  estiguem pitjor que fa cent anys quan de l'aliança entre un fabricant de cotxes de Detroit (Ford) i un enginyer (Taylor) en va nàixer la fabricació en massaMireu sinó que en diuen els clàssics (de la novel·la negra!!!)

“No es pot esperar qualitat de la producció de masses, la qualitat dura massa i per això se substitueix per les modes que són l’engany comercial adreçat a produir obsolescència artificial. La producció de masses no podrà vendre els seus productes l’any vinent a no ser que els converteixi en “demodés” tot just en un any”.
Raymond Chandler, The Long Good-Bye (1953)